Biografie

Erwin Meijer (1968) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn bronzen beelden van Erwin Meijer zijn subtiel en met een herkenbaar persoonlijk handschrift. Ze ademen de sfeer van een verhalend gedicht waarin de lezer in zijn interpretatie niet alleen de kunstenaar maar ook zichzelf meebeleeft. Door zijn invulling van het realisme is er bij Meijer toch nog volop ruimte voor interpretaties. Hebben kunstenaar en kijker wel het zelfde verhaal op hun netvlies? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit want schoonheid is in zijn werk een autonome kwaliteit. Hoe verloopt de vertaalslag van het kijken naar het bewuste en het onbewuste brein? De een wordt in Erwin Meijers sculpturen getroffen door de heldere, gestileerde vormen en de gave ambachtelijke afwerking. De ander door zijn favoriete thema, de natuur, met liefde artistiek uitgebeeld in mens en dier; vaak in hun onderlinge, harmonische interactie.

Eigen aan zijn werk is, naast het verhalende, de lading, de symboolwaarde. Bij de beelden ervaar je emotie. Je ziet de mens, in zijn of haar subtiele aanwezigheid, geestig of kwetsbaar. Je leeft mee met de mythe, voelt de kracht van het metaforische. Het is ware kunstenaarschap wanneer zulke gevoelens kunnen worden opgeroepen door artistieke creaties.

Het lukt Erwin Meijer wonderwel om zijn beelden een klassieke universaliteit mee te geven: tijdloos, de grenzen van de realiteit overstijgend. Met een signatuur die over landen en culturen heen reikt. Oost en west ontmoeten elkaar in veel van zijn sculpturen, getuige bijvoorbeeld zijn Europa en de stier, Madame Butterfly, Labyrint en Hybride. Maar vooral door de beeldende kunstenaar Erwin Meijer zelf.

Tekst: Ruud Lapré, emeritus hoogleraar, auteur

Pin It on Pinterest

Share This